Maquillatge pressupostari

Maquillatge pressupostari
Maquillatge pressupostari

La recent aprovació del pressupost de l'Ajuntament de Parets per al 2023 ha posat de manifest com el govern de Socialistes i el que queda de Sumem Esquerres han fet una fugida endavant. Ha estat un intent a la desesperada de salvar els mobles en la cita amb les urnes, prometent tot allò que durant tants anys no han tirat endavant i hipotecant les finances municipals per tot el pròxim mandat.

Un pressupost on no prioritza tot allò que és important per a la ciutadania de carrer. La gran demostració com aquest govern, marcat per la paràlisi, vol arribar com sigui a les eleccions del 28 de maig.

El pròxim govern que sorgeixi de les urnes es trobarà amb un document irreal on s'han inflat els ingressos per poder quadrar-lo i les conseqüències no trigaran a arribar. Així han previst ingressar la mateixa quantitat en concepte d'IBI (Impost de Béns Immobles), 7,5 milions d'euros, una xifra que entra en contradicció amb la rebaixa del 2,5% aprovada en les ordenances fiscals per al 2023. Estem parlant d'una diferència de 190.000 euros. Els ingressos per llicències de construcció s'ha establert en 800.000 euros, lluny de les possibilitats reals d'aquest 2023.

Ens preocupen molt les hipoteques que també ens deixaran sobretot en operacions de crèdit i en inversions. S'ha previst un increment del 20% del deute municipal amb la contractació de dos nous préstecs durant el 2023 per import total d'1,3 milions d'euros i deixaran compromesos 3,8 milions del pressupost d'inversions de 2024, i 1,6 milions més fins al 2026.

La qual cosa significa que el nou govern gairebé no podrà destinar més diners a inversió en qüestions com ara manteniment de carrers, condicionament o millores a la via pública i equipaments. Tot plegat, a causa de la mala gestió en la construcció del nou institut escola i en l'aportació que l'Ajuntament haurà de fer per finançar conjuntament amb ADIF i la Generalitat la nova estació de tren.

Si tornem a l'alcaldia al juny, corregirem aquests números i planificarem a mitjà termini aquestes inversions, si cal renegociant l'aportació del conveni per l'estació de tren. Conveni on l'Ajuntament ha de tenir poder de decisió en el futur aparcament dissuasiu. I és que en cap lloc del conveni signat i aprovat per totes les forces polítiques del plenari es parla d'aparcament de pagament.

La pujada del 70% de la taxa de residus donarà a l'Ajuntament un increment d'ingressos de 140.000 euros, xifra que no es tradueix en la millora del servei de la recollida d'escombraries o de la neteja viària. El nou govern es trobarà amb una taxa de 95 euros a aplicar el setembre de 2023. I mentrestant han estat incapaços de licitar el nou contracte de neteja i recollida de residus, i això que tenien tanta pressa quan eren a l'oposició.

Un pressupost que destina més diners al lloguer de llums de Nadal que a la millora de l'enllumenat i on decauen molts dels projectes encarregats pel Govern Plural. On no hi ha partida per la millora del parc del cementiri o la millora de la residència centre de dia.

Zero euros per a la reforma dels carrers Sant Josep, Santa Irene, per l'enllumenat del passeig Fluvial, zero euros per l'actuació del carrer Alfons XIII, el clavegueram de Can Riera o la revisió del carril bici. La promesa de bus gratuït o del tercer pavelló tampoc la trobem enlloc en un pressupost que tal com l'han concebut és un tràmit en el seu final de cicle a l'Ajuntament.

Jordi Seguer Romero, alcalde de Parets (2019-2021) i candidat Municipals 2023.