'Ens cal ser més forts per recuperar l'alcaldia de Parets'

 'Ens cal ser més forts per recuperar l'alcaldia de Parets'
'Ens cal ser més forts per recuperar l'alcaldia de Parets'

Jordi Seguer Romero afronta el repte de recuperar l'alcaldia de Parets del Vallès en les eleccions del pròxim 28 de maig. I ho fa amb l'aval d'una gestió solvent al capdavant de l'Ajuntament, en els pitjors moments de la pandèmia, i amb el reconeixement de la feina feta durant els 19 mesos de Govern Plural. Un govern decidit a canviar les maneres de fer política i que mai s'havia apropat tant a la ciutadania.

Després de la moció de censura d'ara fa dos anys, per què va decidir tornar a presentar-se com a cap de llista d'Ara Parets ERC a les eleccions municipals?

El Govern Plural va treballar de manera intensa i va posar les bases de la transformació d'un model de poble. Fa temps que no es planifica a mitjà-llarg termini i creiem urgent traçar un nou model que posi en el centre del debat les persones i la seva qualitat de vida, que afronti els canvis de les dècades que venen i que ho faci amb l'experiència contrastada que tot l'equip d'Ara Parets ERC. Volem trencar amb 'els de sempre', per fer-ho diferent i sabem que aquestes eleccions tenim la possibilitat de fer aquest canvi. És qüestió de fer-ho ara, per evitar quatre anys més de paràlisi.

Va ser l'alcalde que va liderar la gestió de la pandèmia a Parets i que va haver de governar en un dels pitjors moments socials dels darrers anys. Amb què es queda d'aquell període?

Em quedo amb la satisfacció d'haver après molt d'aquells moments tan durs, des que vam saber l'11 de març de 2020 que havíem tingut un primer cas de Covid-19 a la residència centre de dia. Sempre recordaré l'agraïment de tants i tants veïns que vam ajudar garantint-los els aspectes bàsics del seu dia a dia, col·laborant en la creació d'una xarxa de voluntariat i de solidaritat entre tots i totes. Mai s'havia vist tanta implicació social i mai havíem tingut tant suport de la població lluitant per una mateixa causa. Em quedo també amb la feinada de tots els professionals de l'Ajuntament que es van deixar la pell, amb els professionals sanitaris, de la residència centre de dia, els cossos de seguretat i protecció civil. Va ser un moment únic que, malgrat tot, no va paralitzar la nostra gestió, ja que vam mantenir el nostre esforç inversor gràcies a la dedicació de la gran majoria de l'equip de govern.

Què destacaria de la gestió del govern que vostè liderava?

Vam encarregar el projecte de la nova piscina d'estiu i vam arribar a un acord amb la Generalitat per acabar amb les aules prefabricades a l’institut la Sínia. La solució: construir un institut escola, amb el finançament del 90% a càrrec de la Generalitat. Per millorar la qualitat de vida dels paretans i les paretanes calia invertir més en l’accessibilitat i en l’espai públic. Per això vam reprendre el Pla de de voreres al Sot d'en Barriques, Can Berenguer, entre altres, vam reasfaltar molts carrers. Vam millorar la seguretat al poble executant les obres de la nova comissaria, vam ampliar la plantilla de la Policia Local i vam millorar les seves condicions de treball. Vam reformar el menjador social de Ca N'Oms, vam fer que els nostres avis poguessin sortir a un dels patis de la residència, condicionant-lo, i vam sectoritzar l'equipament. Alhora vam fer una auditoria estructural per arranjar els degotalls i millorar la ventilació del centre, que el nou govern també ha aturat. Vam acabar amb les pèrdues d’aigua a la piscina coberta Miguel Luque on vam invertir com mai, als vestidors, a les dutxes, al vestíbul, vam fer fins que la moció ens va aturar. També vam liderar el projecte de la nova estació de tren i park & ride, arribant a un acord amb la presidenta d'ADIF. També aprovar la rebaixa de l'IBI, vam remodelar el parc la Linera, vam crear dos parcs de cal·listènia, vam canviar el terra del pavelló rectangular, vam crear el primer Punt LGTBI, vam encarregar, licitar i adjudicar els projectes del parc de la plaça Espanya, de les plaques fotovoltaiques del camp municipal de futbol.

Què ha trobat a faltar en aquesta legislatura per fer avançar més el nostre municipi?

Aquest mandat és el de les oportunitats perdudes. La moció de censura va aturar el canvi i va posar fre a moltes de les noves polítiques basades a escoltar més a la gent i a reformular les polítiques basades en la inèrcia i anar fent. El temps ha demostrat que amb l'arribada de PSC i Sumem s'han paralitzat inversions molt necessàries o s'han endarrerit projectes que estaven molt avançats com l'institut escola o la piscina d'estiu. Malauradament, la gestió de la reforma de les sales de vetlla ha estat deficient, tirant per terra l'acord 'a cost zero' per l'Ajuntament que ja teníem amb la Germandat. Del nou model de festa major que nosaltres vam posar damunt la taula ja no se'n parla, on és la Taula de feminismes que vam crear, on són les trobades del Consell Industrial o les reunions trimestrals de Barri que nosaltres sí que celebràvem? També hem trobat a faltar una manca de lideratge per part de l'alcalde Juzgado més pendent d'acontentar a les seves sòcies de govern que no pas en mantenir un diàleg fluid amb l'oposició i a buscar grans acords de poble. La pujada d'un 70% en la taxa de residus i el retard en la licitació dels contractes de gestió de residus, neteja i de l'aigua en són alguns dels exemples.

Quins reptes creu que ha d'afrontar Parets en la pròxima dècada?

Parets del Vallès no només ha de definir quin model de poble ha de seguir en els pròxims anys sinó que ha de marcar les polítiques en àmbits on no es vol generar debat com el de la mobilitat, la gestió dels residus i la sostenibilitat, l'habitatge, una de les nostres prioritats, o el jovent, com fer que cada cop hi hagi menys joves paretans que es queden al municipi per diverses raons.

Quins són els objectius d'Ara Parets ERC en les eleccions del 28 de maig?

L'habitatge serà un dels eixos centrals del nostre programa electoral, però pensant en diferents franges d'edat, i amb la creació d'una borsa de lloguer assequible que doni solució a part dels problemes actuals. També hem d'apostar molt més per la millora en la prestació de serveis com la neteja de carrers, recollida de residus o el manteniment de la via pública. Tampoc ens podem oblidar de la seguretat ciutadana, una de les preocupacions de la població i de posar al dia molts dels nostres equipaments tant culturals, esportius com socials, cas de la residència centre de dia.

Quines serien les primeres decisions que prendria el nou govern si el tornés a liderar a partir del 17 de juny de 2023?

Si resulto escollit alcalde, la primera decisió serà fer marxa enrere en la modificació del Pla General que permetria implantar una gran superfície comercial al plàtan. Alhora encarregarem un Pla d'acció per planificar totes les polítiques d'habitatge que donin resposta a les necessitats de la població. Hi ha inversions que estan al calaix i que nosaltres reprendrem com ara el camp de futbol 7, el nou parc del cementiri, la millora de la piscina Miguel Luque o el Pla integral de voreres que reactivarem al carrer Alfons XIII, tal com ens vam comprometre.

Hi ha qui diu que el govern de PSC i Sumem ha viscut de renda aquest temps...

Nosaltres, a més de treballar intensament durant la primera part de mandat, ens vam dedicar a planificar i a deixar molts projectes llestos que el nou govern sorgit de la moció s'ha dedicat a executar. Durant molts mesos van estar vivint de renda i fins i tot inaugurant molta de la nostra obra de govern: plaça Espanya, carrers Ferrer i Guàrdia i Aurora, monument al roure Centenari, llibre les pintures de la Tipel. I a més han continuat executant gran part del nostre Pla de Mandat, un autèntic plagi que posa de manifest com la moció de censura només pretenia recuperar el poder com fos sense pensar en una millora real en la gestió. El temps ha demostrat que tenim un govern que pensa més en l'autobombo i en la seva presència amb fotografies als mitjans i que es despreocupa dels problemes reals.

Entrevista publicada en el Cavall Republicà número 19 (23-1-2023)