«El grup municipal té un potencial enorme i l’experiència necessària per recuperar l’alcaldia el 2023»

Jordi Seguer, a l'espai natural de Gallecs
Jordi Seguer, a l'espai natural de Gallecs

Jordi Seguer Romero, va ser alcalde de Parets del Vallès per Ara Parets Esquerra Republicana entre juny de 2019 i gener de 2021. Actualment, és conjuntament amb Kènia Domènech portaveu del grup municipal a l’oposició. Llicenciat en Periodisme i en Història Moderna i Contemporània, té estudis de Comunicació Audiovisual. Ha estat director de la ràdio local Rap 107, del canal Vallès Visió i actualment treballa com a cap de gabinet de presidència a la Federació de Municipis de Catalunya.

-Quan va començar la teva trajectòria política? Què et va empènyer a la política municipal?

La meva trajectòria política arrenca el 2015 com a candidat independent d’Ara Parets ERC. Al cap d’uns mesos em vaig implicar més a fons tant en el treball de la secció local com del grup municipal a l’oposició amb els companys Kènia i Ramon. Va ser una etapa d’aprenentatge considerable que va servir de base per confeccionar l’equip que el 2019 va aconseguir liderar el canvi històric a l’Ajuntament després de tants anys de socialisme. Sempre m’ha interessat el treball i el servei públic i més en el meu poble, durant més de 20 anys vaig estar a l’emissora municipal de ràdio i això m’ha vinculat molt amb el teixit associatiu de Parets.

-Des del juny de 2019 al gener de 2021 va ser l’alcalde de l'Ajuntament de Parets. Què en destacaries dels 19 mesos al capdavant del govern?

Ser alcalde del meu poble durant 19 mesos és una de les satisfaccions més grans que he tingut al llarg de la meva vida. Amb el resultat històric assolit el 2019, va sorgir la possibilitat de conformar el Govern Plural tot i que sabíem que l’alcaldia republicana estava supeditada a la voluntat de Sumem Esquerres, que no es va decantar fins a darrera hora per un govern de canvi. Ens vam deixar la pell des del primer i fins al darrer dia per tenir un govern que implementés noves polítiques i que deixés de banda el sectarisme i el revengisme. També em quedo amb l’agraïment dels meus conciutadans i d’haver liderat un dels pitjors moments que vam viure com va ser la irrupció de la pandèmia de la Covid-19. La meva prioritat va ser el benestar dels paretans i paretanes i sempre vam estar al costat de la gent. Un govern que no va posar per davant les banderes ni el simbolisme sinó que va ser pragmàtic, resolutiu, eficient, dialogant i que intentava donar resposta a les necessitats de la gent del carrer.

-A banda de ser alcalde i el cap del govern municipal, també eres el regidor de Via Pública, Serveis Urbans, Esports i Seguretat Ciutadana. Quines accions ressaltaries de la teva gestió en aquestes àrees?

Són tantes les accions que vam dur a terme en tan sols 19 mesos de Govern Plural que no es podrien incloure en aquesta entrevista i en l’espai que disposem. Em quedo amb la bona feina de totes les regidories i amb la gran implicació de la gran majoria de l’equip. Si per alguna cosa vam destacar va ser per la nova manera de gestionar l’Ajuntament, amb un govern més amable i atent, perquè ens creiem que veníem a servir i no a servir-nos dels paretans i paretanes.

-Quin és el teu paper com a cap de l'oposició?

Des de l’oposició hem creat el Govern de Carrer amb l’objectiu de recollir les propostes, queixes i suggeriments de la ciutadania per millorar Parets. Hem reprès les visites a tots els barris per demanar millores, alhora ens dediquem a fiscalitzar la gestió de l’actual equip de govern i a exigir que es compleixin tots els compromisos que nosaltres vam deixar enllestits. És un treball conjunt dels cinc regidors i regidores republicans.

-Encapçalaràs la candidatura d’Ara Parets ERC a les pròximes eleccions municipals?

Després de la moció de censura, que es va produir ara fa un any, ja vaig dir que em posava a disposició del meu partit. El grup municipal té un potencial enorme i l’experiència necessària per recuperar l’alcaldia el 2023 amb les aliances que siguin necessàries. És molt aviat per parlar de si seré o no el cap de llista, la decisió la prendrà la nostra assemblea i evidentment el partit. Tenim un projecte tan sòlid que no va lligat a una sola persona.

-Quins creus que són els projectes prioritaris per Parets, tant a curt com a llarg termini?

A curt termini la nostra prioritat és la reconstrucció econòmica i social després de la Covid-19, que porta quasi 2 anys amb nosaltres. Malauradament, el govern de la moció està més preocupat en la vella política de les grans obres, la fotografia, la propaganda i fa tot el contrari del que va prometre quan va presentar la moció. No hi ha cap mena de política local d’habitatge, els ajuts socials són els mateixos que oferia el Govern Plural, la via pública està abandonada, el manteniment dels equipaments o la neteja en els carrers ha anat a menys. En definitiva continuen vivint de l’herència de la gestió que tant criticaven. Van plagiar el 85% del nostre Pla de Mandat i estan tirant endavant tots els nostres projectes: piscina d’estiu, institut escola, obtingut durant l’alcaldia republicana. Tenim un govern que va a la deriva, que es tapa les vergonyes en la gestió urbanística i que es manté per mutu interès: evitar com sigui una alcaldia d’ERC a l’Ajuntament.

-En el darrer ple va aprovar-se el pressupost de l'Ajuntament per al 2022 amb l’abstenció d’Ara Parets ERC. Què va motivar el sentit del vostre vot?

Com a partit que actua amb responsabilitat, no podíem votar en contra del pressupost 2022 perquè gran part de les inversions que s’executaran les vam iniciar nosaltres i liderar des del Govern Plural i tenim un compromís amb la ciutadania que ara des de l'oposició en farem un seguiment i fiscalitzem per tal que siguin una realitat. Ens hauria agradat que hi hagués hagut més sensibilitat a les al·legacions presentades a les ordenances fiscals del 2022: vam impugnar la pujada del 35% en la taxa de residus i vam presentar tot un seguit de bonificacions que no van ser acceptades. Quan realment vols aprovar un pressupost de consens en un moment on cal apostar per la reactivació econòmica s'espera un lideratge de la persona que representa és l'alcalde d'aquest poble. I això no succeeix i no sabem si és per manca de voluntat pròpia o perquè les seves sòcies de govern no li permeten.

-L’1 d'Octubre va marcar la política catalana i espanyola. Avui creus que la independència de Catalunya és més a prop o més lluny que fa tres anys?

Com a regidor del grup municipal d’Ara Parets ERC em considero republicà i d’esquerres. L’arribada de la pandèmia del coronavirus, el març de 2020, marca molt més la política i la gestió actual. Des de l’àmbit local i com a alcalde sempre vaig treballar a donar resposta a les necessitats de la gent, sobretot de caire social i econòmic. Sempre he pensat que una bona gestió des dels municipis servirà per incrementar els arguments a favor que algun dia Catalunya sigui un estat propi en forma de república.

-Penses que de la taula de diàleg entre el govern català i espanyol en sortirà un acord per fer un referèndum?

Tant de bo de la taula de diàleg en sortís una solució per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat, però per aconseguir-ho les dues parts han d’oferir propostes i solucions i avui és només el president Aragonès i el Govern Català qui s’està movent en aquesta línia. A l’altra part de la taula caldria un veritable estadista que sàpigues estar a l’altura del moment i no es dediqués a fer contínuament càlculs polítics en les seves estratègies.

 

Entrevista publicada al Parets al dia del 20 de gener de 2022.