L'Handbol a Parets

L'Handbol a Parets
L'Handbol a Parets

El Club Handbol Parets és tota una institució a la nostra vila, el tercer club esportiu més antic, una entitat que ens representa molt dignament i de la qual ens sentim plenament orgullosos. Es mereixia, doncs, una publicació que recollís la seva història, més de 65 anys d’una trajectòria brillant que apareix reflectida en el llibre que teniu a les mans.

Ens fa molta il·lusió veure finalitzat aquest treball, que ha requerit molts mesos de recerca, esforç i dedicació, i la col·laboració desinteressada de moltes persones.

En aquestes pàgines hi descobrireu alguna cosa més que un club esportiu. Hi trobareu la singladura de l’entitat en el vessant competitiu i formatiu, esclar, però també les vivències d’unes quantes generacions de paretans i paretanes reunides al voltant d’aquesta modalitat esportiva i d’un club exemplar. Segur que us despertaran força sentiments i us evocaran nombrosos records.

Perquè és la història del club i, alhora, el conjunt d’històries personals que l’han fet possible, milers de peces que constitueixen un mosaic viu, molt divers i al mateix temps ben cohesionat, justament la imatge plural perfecta que identifica el Club Handbol Parets (CHP).

És una entitat esportiva molt arrelada a la societat paretana, un fet que s’ha demostrat amb el gran seguiment que ha tingut sempre a casa nostra. És un club generador dels valors esportius que han d’impregnar la societat: la convivència, el treball en equip, la companyonia, la capacitat de sacrifici i l’esperit de superació. Precisament, el 1956, dos anys després de la seva fundació, ja va rebre una primera medalla a l’esportivitat.

El CHP s’ha distingit també per la funció socialitzadora i educativa de l’esport i per això sempre ha dedicat una una especial atenció a l’escola, on ha tingut una forta incidència. Molts recorden especialment el torneig escolar de 1971, en què va sorgir una gran generació de jugadors que després van formar la base d’un equip talentós i competitiu en unes categories d’alt nivell i exigència. Va ser un equip que podríem qualificar d’excel·lent, com d’altres que ha tingut el CH Parets al llarg de la seva dilatada història.

Només heu de fixar-vos en els apunts inicials d’aquest estudi per conèixer l’origen del CHP. Va néixer el 1954, sota el nom de Club Balonmano Juventud Parets, gràcies a l’impuls de tres personalitats molt actives en diversos àmbits socials com Jaume Anfruns, el doctor Francesc Canals i Pepet Ribas. Qui no recorda la il·lusió d’aquell grup de pioners en el primer partit que es va jugar al camp de la plaça?

Aquella empenta inicial s’ha anat renovant i ha permès al club superar diverses etapes fins assolir un prestigi reconegut més enllà de la nostra vila i de la comarca. Segurament, el període daurat del primer equip va ser el començament de la dècada dels anys 80, quan va militar a Primera nacional, la segona màxima categoria en l’àmbit estatal.

Recordo també especialment la final de la Lliga Catalana als anys 90, que vam acollir amb molta il·lusió i orgull a Parets i que va constituir tot un èxit de participació i un exemple d’organització.

Més de 65 anys després, el club continua la seva singladura amb nous objectius.

La publicació que teniu a les vostres mans ens presenta cadascuna de les etapes i les diferents temporades que ha viscut el club. Aquí dins hi reconeixereu socis, jugadors, tècnics i directius, gent que són la mateixa història viva del club, gent que sovint ha fet i fa la seva feina de la manera més anònima, altruista i sacrificada. A tots ells és just agrair-los aquesta dedicació, aquesta passió per l’handbol i la seva contribució al club.

Per això desitjo que, quan aquestes persones llegeixin el llibre, s’hi sentin representades i sàpiguen que és un petit reconeixement que els fem. Val la pena subratllar algunes figures rellevants que han sorgit en el si de l’entitat i també algunes nissagues com les famílies Serra i Volart, diferents generacions de les quals han mantingut i mantenen un fort vincle amb l’entitat, com a directius, socis i jugadors.

Aquest llibre suposa una oportunitat de retrobament personal i familiar, per compartir records a l’entorn de l’handbol, amb tothom que ha estat integrat a l’entitat.

La publicació passa a formar part de la col·lecció dedicada a les Entitats Locals. És el volum número 8, la qual cosa dona una idea de la vocació poliesportiva de Parets i, alhora, l’aposta que fem per seguir donant a conèixer la història d’un teixit associatiu tan valuós com el nostre.

En aquest cas, la història de l’handbol local. Estic convençut que l’obra ajudarà a incrementar el cabal de coneixements de la història local i d’aquesta disciplina esportiva, i suposa un pas important i necessari per ampliar la bibliografia especialitzada en les nostres entitats.

Està escrit amb força rigor i amb el llenguatge apropiat per a un llibre d’aquestes característiques. Conté prop de 300 fotografies d’equips, competicions, partits, jugadors, jugadores, entrenadors, directius, llocs on s’ha practicat l’esport a la nostra vila, a més d’una completa informació estadística i un interessant recull anecdotari.

La publicació se’ns presenta de la mà d’una de les persones que més i millor coneix el món de l’esport local, el meu bon amic Carles Font. Ja hi té força experiència, perquè també és l’autor de dos volums més de la col·lecció, un estudi sobre el Club Futbol Parets i un altre sobre el ciclisme a casa nostra, que vam elaborar conjuntament fa uns anys.

Vull felicitar-lo per haver pogut materialitzar aquesta iniciativa i vull agrair-li la bona feina que ha dut a terme. La informació recollida és fruit de molt de temps de recerca d’arxius, d’entrevistes personals, de dedicació, de perseverança. Hi ha treballat durant més d’un any i ha comptat amb la important col·laboració de gent que ha viscut diferents etapes i funcions en la trajectòria del CHP.

Alhora, vull animar el Carles a continuar amb la seva obra creativa, a seguir compartint amb nosaltres els seus amplis coneixements i experiència en matèria esportiva.

Al mateix temps, vull aprofitar la publicació d’aquest llibre per agrair la inestimable tasca i dedicació de personalitats com l’Eduard Serra, que han ajudat a forjar la identitat del Club Handbol Parets. Va ser una figura clau i absolutament indispensable al llarg d’una quarentena d’anys.

El 2008 va rebre el reconeixement de l’Associació Catalana de Dirigents de l’Esport i de la Federació Catalana d’Handbol pel rècord de permanència en una entitat. Un any després, el 2009, l’Ajuntament li va lliurar la Medalla de la Vila de Parets i el va distingir com a ciutadà il·lustre.

Aquest llibre és un homenatge a persones com l’Eduard, als pioners que van impulsar el club, a tothom que n’ha format part, a persones que trobem molt a faltar i que ens han deixat en els darrers anys, com l’expresident Joan Oller, l’exjugador i tècnic Zigor Amador o l’exjugador Jaume Volart. En definitiva, és un homenatge a totes les persones que han contribuït a fer gran el club.

El CHP és una de les entitats històriques del nostre poble, un dels clubs importants, pel seu palmarès, per la força i amplitud de l’esport base, pel potencial organitzatiu, pel nombre d’associats i per la seva projecció, entre d’altres qualitats.

És un club viu, conscienciat amb la igualtat de gènere en l’esport, formador d’esportistes i persones, generador de tota mena d’iniciatives. Per això, també vull expressar el reconeixement a la tasca que porta a terme l’entitat, tant en l’àmbit esportiu com en el ciutadà. És un exemple del dinamisme esportiu de Parets, que cada any creix en noves expectatives, en nous reptes.

Celebrem, doncs, la publicació d’aquest estudi, on es pot apreciar l’evolució positiva que ha experimentat l’handbol i la seva contribució a l’esport de casa nostra. Celebrem la vitalitat i l’entusiasme de l’Handbol Parets, unes qualitats que l’ajudaran a continuar sent un club de referència i a encarar el futur amb optimisme.

Jordi Seguer Romero

Alcalde de Parets del Vallès