80 anys assassinat President Companys

80 anys assassinat President Companys
80 anys assassinat President Companys

Avui Catalunya està de dol.

Commemorem i recordem el Molt Honorable President Lluís Companys i Jover, víctima de la repressió franquista.

Lluís Companys com tants d'altres catalans i catalanes, republicans i republicanes va patir l’exili per defensar els seus ideals. Un exili sinònim d’una injustícia. D’una ignomínia.

El president Companys va ser home de pau. Empresonat, torturat i assassinat el 15 d’octubre de 1940 al Castell de Montjuïc.

Val a dir que ha estat l’únic president europeu escollit democràticament que ha mort executat. L’únic!

L’homenatgem per la seva fidelitat als principis de democràcia, llibertat i progrés social, que van marcar tota la seva trajectòria pública, des del periodisme, l’advocacia, les organitzacions polítiques i sindicals i les institucions on va servir.

L’honorem per la seva mort heroica. Una mort que va commocionar el món en aquell moment i que avui encara ens esgarrifa.

L’únic president d’un país, elegit democràticament, que ha estat afusellat en l’exercici del seu càrrec.

Avui no hem de decebre aquella fe en els catalans que tenia el President Companys.

Catalunya ha de mirar endavant, fer-ho amb confiança i amb la seguretat que els reptes que hem d’encarar els resoldrem amb èxit, per fer un país encara més just, lliure i pròsper.

No podem permetre que la història es repeteixi ni quedi a l’ oblit i és tasca  de totes i de tots que sigui així. 

Les administracions públiques tenim l’obligació i la responsabilitat  de treballar-hi i les entitats memorialistes, com la Taula de la Memòria Històrica de Parets són un actiu imprescindible.

Des de les entitats municipalistes hem de fer tot el que està a les nostres mans per defensar les llibertats del poble català i evitar que es repeteixin episodis d’atac a les institucions catalanes i al seus dirigents.

Per això, en aquest acte solemne i institucional, demanem una vegada mes l’alliberament de tots els presos i preses polítiques injustament empresonats com el veí de Parets  Jordi Turull i Negre, així com dels exiliats i les exiliades.

A la mateixa vegada també volem manifestar des del nostre Ajuntament el més enèrgic rebuig a la sentència que inhabilita el President Quim Torra. El poder judicial, clarament polititzat, irromp en  el funcionament normal de les institucions catalanes. Una repressió que sembla no tenir límits.

Avui, 80 anys després de la mort del President Companys, posem de manifest que conservem intactes els seus valors i la seva lluita per llibertat i la democràcia.

Visca Catalunya. Visca la llibertat. Visca la democràcia.