«D’aquesta crisi n’hem de sortir més forts i units com a poble»

JORDI SEGUER, alcalde de Parets del Vallès

«D’aquesta crisi n’hem de sortir més forts i units com a poble»
«D’aquesta crisi n’hem de sortir més forts i units com a poble»

El 15 de juny de 2020 es complirà un any que en Jordi va arribar a l’alcaldia de Parets gràcies al suport de Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República – Junts x CAT. En aquesta entrevista el nostre alcalde fa balanç de la gestió dins del Govern Plural, la primera coalició de la història política local integrada per tres formacions.

Primer any de mandat i molts esdeveniments en poc temps.

De veritat que ha estat un primer any molt intens i ple de canvis. A més de la crisi del Coronavirus en la qual estem immersos, no podem oblidar que hem hagut d’afrontar la gestió de la sentència de l’1 d’octubre, amb dos joves del poble empresonats, el temporal Glòria amb desperfectes considerables a la via pública, l’adéu d’alguns dels nostres companys (Montse Lara i Ramon Parés), que ens han deixat a causa del maleït càncer o la renúncia de l’Enrique Villegas. I des de l’11 de març centrats exclusivament en la gestió de la Covid19 que en l’àmbit local ens ha afectat sensiblement a la nostra residència – centre de dia Pedra Serrada, com a moltes d’altres del país. D’aquesta crisi n’hem de sortir més forts i units com a poble.

Com li ha canviat la vida d’ençà de l’arribada a l’alcaldia?

Després de quatre anys a l’oposició, fiscalitzant a l’anterior govern, i de presentar propostes de millora pel poble, ara des de dins hem conegut la realitat de la gestió diària del nostre Ajuntament. I no ha estat fàcil malgrat que ens hem trobat amb molt bona predisposició per part de tots els professionals de la casa. Governar l’Ajuntament implica dedicar moltíssimes hores al dia per tal que el poble funcioni correctament. Treballar de dilluns a diumenge, amb les hores comptades per dormir i mínimes vacances. I ho faig amb molt de gust, de fet, sempre m’ha agradat estar a prop de la ciutadania i solucionar tot allò que està en les nostres mans.

Com ha afrontat el Govern Plural la crisi del Coronavirus?

Certament la crisi sanitària originada per aquest virus ens ha arribat a paralitzar la gestió i molts dels projectes que estaven arrencant i que havien de sortir a la llum abans de l’estiu. Des de l’11 de març, les tres forces que integren el Govern Municipal estan centrades en la gestió de la pandèmia. Penso que la crisi sanitària ens ha ensenyat a respondre de manera unànime en moments difícils, sobretot a l’inici quan vam constituir una comissió de coordinació que es reunia a diari per prendre totes les decisions. Avui dia ens continuem reunint a diari, per compartir l’acció de les diferents àrees i adaptar-nos a les noves realitats. De fet, en un informe que vàrem fer públic als grups de l’oposició ja assenyalàvem que s’havien adoptat més de 120 mesures per part de totes les regidories. S’ha fet una molt bona feina en gran part gràcies als bons professionals de la casa que han doblat, si ha estat necessari, la seva jornada i han treballat tots els dies festius.

Han pensat des del Govern Plural algun tipus de Pla de reactivació de l’economia local per sortir d’aquesta crisi?

Des de l’inici els regidors i regidores del govern teníem clar que caldria fer modificacions en el pressupost del 2020 per afrontar la crisi que patim i arrossegarem durant el pròxim cicle. Però hem estat molt prudents, hem fugit de les promeses i de la política d’aparador. Primer volem saber l’abast real de la crisi i després tirarem endavant les mesures necessàries, canviant el destí d’algunes partides i si, és possible, utilitzant el superàvit. Estem apostant per resoldre els dubtes dels paretans i les paretanes, per facilitar la informació i la gestió de tramitacions autonòmiques en problemàtiques com la de l’habitatge, entre d’altres. La nostra prioritat és l’ocupació, la cobertura de les necessitats socials i el suport als autònoms i emprenedors del municipi. I d’aquí la proposta de la suspensió de la taxa de terrasses per a bars i restaurants.

«Ningú pot quedar enrere després d’aquesta crisi sanitària i econòmica»

 

En aquesta pandèmia ha aflorat el millor i el pitjor de la gent. Amb què es quedaria l’alcalde?

D’aquesta crisi em quedo amb els col·lectius de serveis essencials que han estat des del primer dia al peu del canó, sobretot el personal dels centres sanitaris, de la nostra residència Pedra Serrada, amb la plantilla de la nostra Policia Local que ha demostrat la seva gran professionalitat i alhora humanitat en aquests moments tan crítics, amb els voluntaris de Protecció Civil que sempre estan a punt per col·laborar en benefici del poble, amb els treballadors municipals que s’han encarregat de netejar i desinfectar els nostres carrers i places per evitar el contagi del Coronavirus, amb la resta de professionals que ha hagut de continuar treballant perquè ho fan en sectors com l’alimentació o els que estan de cara al públic, com el nostre equip de l’OAC o de Drets Socials. La felicitació de l’aniversari dels infants, a càrrec de la Policia Local i Protecció Civil, o poder felicitar a molts avis que han complert anys ha estat una experiència que m’ha omplert molt. També agraeixo la bona predisposició de la majoria de regidors dels grups de l’oposició, que han estat a l’altura del moment. Finalment crec que és important reconèixer la feina que està fent la Consellera Vergés al capdavant de la gestió de la crisi, ens calen més dones com l’Alba gestionant el país.

El primer cas del Coronavirus que es va produir a Parets va ser el centre de dia de la residència Pedra Serrada l’11 de març. Com valora la gestió que s’ha fet en aquest equipament?

La nostra residència centre de dia malauradament no ha estat una excepció, i com la gran majoria de residències del país ha sofert la mort de molts avis i àvies, a causa del Covid19. A Parets, des del primer moment vam ser informats per la Fundació Sanitària Mollet –que gestiona l’equipament- i pensem que va ser molt encertat tancar el centre de dia el 12 de març. Tot el meu record als avis i àvies de la residència ens han deixat, uns a causa del Coronavirus i la resta per altres patologies. He pogut traslladar el condol de tot l’Ajuntament a les famílies de Parets que han perdut algun familiar durant aquesta pandèmia i penso que quan tot passi els devem un sentit homenatge. Des de l’inici ens vam posar a disposició de la Fundació i els vam facilitar tot el material necessari i suport psicològic pel magnífic equip de professionals que hi treballa, en unes condicions econòmiques francament millorables. A més, la Generalitat ens va desinfectar l’interior de la residència i també va aportar una important quantitat de material sanitari. És evident que la gestió de la crisi a les residències és millorable però m’indigna veure com ara molta gent que mai s’havia preocupat per les residències de gent gran, aboca crítiques cap a la gestió del govern. Tots hem d’aprendre d’aquesta experiència i en lloc de criticar buscar solucions i preocupar-nos més per la gent gran.

Entrevista publicada al Cavall Republicà número 14 (1-6-2020)