40 anys d'Ajuntaments democràtics a Parets

40 anys d'Ajuntaments democràtics a Parets
40 anys d'Ajuntaments democràtics a Parets

Avui hem fet mirada enrere i hem rememorat 40 anys de municipalisme i de democràcia local. Ha estat un acte amb un important component emotiu.

Com ja s’ha dit, la voluntat ha estat retre homenatge i agrair a tots els electes la seva aportació i dedicació en el desenvolupament de la nostra vila en les darreres quatre dècades.

Ens hem pogut traslladar en el temps al  3 d’abril de 1979, dia en què es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques a Catalunya després de la dictadura franquista.

Les urnes van permetre escollir els representants als ajuntaments i s’obria el camí cap a la normalització democràtica arreu del país.

El municipalisme tornava a convertir-se en el fonament de la democràcia, deixant enrere els temps més foscos de la dictadura.

Es reprenia així el llegat dels nostres predecessors al capdavant dels darrers governs republicans, que van patir la repressió i l’exili per la seva lluita en defensa de les llibertats.

No podem oblidar i per això els continuem reivindicant als nostres alcaldes i regidors que van ser afusellats al camp de la bota de Barcelona o van morir a l’exili: Antoni Arimon, Joan Brunat, Amadeu Pagès, Amadeu Ramon, Esteve Seguer, Jaume Massaguer, Projecte Forns i Pere Xicota.

I avui, commemorem aquesta important efemèride, realçant la tasca desenvolupada per totes les persones que durant aquests quaranta anys, en la seva màxima vocació de servei a la ciutadania, heu format part del consistori:

Alcaldes, alcaldessa i regidors i regidores que heu contribuït a posar i consolidar els fonaments de la construcció municipal i heu abanderat, des de l’Ajuntament, les bases de la democràcia. 

Els ajuntaments són la primera porta d’atenció als ciutadans, les administracions més properes i els màxims coneixedors de les necessitats i demandes dels veïns i les veïnes, sempre des del compromís per a la millora col·lectiva i amb un alt nivell d’autoexigència.

Val a dir que els ajuntaments també són un espai de defensa de la democràcia i de la llibertat d’expressió i dels drets i de les llibertats fonamentals.

Els consistoris han esdevingut, en aquestes quatre dècades, una àgora pública i política, on tothom té cabuda i que ha vetllat per obrir-se, cada cop més, a la participació de la ciutadania.

Fa 40 anys la realitat era molt diferent. Aleshores, els pobles i les ciutats patien grans carències i es començaven a construir uns municipis posant les persones novament al centre de les polítiques.

Ara, fent una mirada enrere, podem veure com es van bastir els fonaments de la nostra vila.

Amb gran vocació, rigor i eficiència, els qui ens han precedit van assentar les bases de la vila de la qual ens sentim tan orgullosos de pertànyer.

I m’agradaria aquí fer una menció especial a totes els regidors i regidores que malauradament ja no són entre nosaltres.

Tots i cadascun van deixar la seva empremta:

Albert Serra

Amando Messeguer

Aureli Perseguer

Fèlix Serra

Josep Maria Mollar

Josep Pey

Mateu Grau

Pere Parera

Benjamí Mulà

Miquel Volart

Jordi Martínez

Josep Vaquer

Montserrat Lara

I Ramon Parés.

La Montserrat Lara com el Ramon Parés, amics i també companys de partit, ens han deixat molt recentment.

Amb ells ens vam comprometre a seguir lluitant per la defensa dels drets i de les llibertats, de la justícia i de la democràcia, sempre amb l’epicentre al servei del nostre municipi i dels nostres ciutadans.

A tots ells ens devem i em d’estar a l’alçada de continuar, amb honestedat, transparència i bona entesa, la tasca que tenim encomanada.

I malauradament, per altres raons, per la situació convulsa que vivim com a país, tampoc pot estar entre nosaltres l’exregidor i exconseller Jordi Turull i Negre, que continua empresonat al centre de Lledoners.

Des de l’Ajuntament, la casa de tots, hem de seguir lluitant per defensar la llibertat d’expressió i els drets i llibertats fonamentals, per restablir la normalitat democràtica que a dia d’avui, està tan qüestionada.

Som conscients que encara hi ha molt a fer, i adoptem el compromís de continuar desenvolupant els nostres càrrecs electes servint el nostre poble amb el mateix esforç i perseverança, des de la vocació i l’honestedat, amb la mirada posada al futur.