Parlament acte 'Els maquis a Catalunya'

Parlament acte 'Els maquis a Catalunya'
Parlament acte 'Els maquis a Catalunya'

Avui Parets, amb aquest acte, es converteix en escenari històric amb els Maquis com a protagonistes. Aquest esdeveniment forma part de tot un seguit d’activitats programades per l’entitat Taula per la Memòria Històrica de Parets del Vallès i de les quals en parlàvem, tot just fa un mes, en una trobada entre l’ajuntament i l’entitat.

En aquest camí, trobem molts punts de coincidència però que tenen tots el mateix objectiu final:  la voluntat de promoure la recuperació de la memòria històrica i reconèixer, honorar i dignificar les víctimes i represaliats del règim franquista.

La Taula per la Memòria Històrica de Parets ha elaborat un extraordinari Pla de Treball 2019-2020 que posa èmfasi en la memòria oral. Compteu amb el nostre màxim suport com a institució i en molts casos treballarem de la mà.

En aquest sentit m’agradaria avançar avui, aquí, que des de l’Ajuntament Coincidint amb el 80è aniversari del final de la Guerra civil espanyola i amb la voluntat de fer un exercici de memòria històrica que reconegui i dignifiqui les víctimes i les persones represaliades per la dictadura franquista, que van lluitar per a la defensa de la democràcia i de les llibertats, proposem l’adhesió al projecte Stolpersteine, que consisteix en la instal·lació de petits monuments, en forma de llamborda, en memòria de víctimes del nazisme.

En el cas de Parets del Vallès, considerem la necessitat d’adherir-nos a aquest projecte, en record dels regidors de l’Ajuntament de Parets del Vallès, Pere Xicota Álvarez i Projecte Forns Ninou, exiliats a França després de la Guerra Civil Espanyola, que van ser empresonats i deportats a camps de concentració nazis, on van morir.

Tot plegat, és una voluntat de recuperar la memòria històrica, com fem avui, amb uns convidats excepcionals.

Tenim el plaer de tenir entre nosaltres el reconegut escriptor, historiador i militant llibertari català Ricard de Vargas Golarons, qui fou company de Salvador Puig Antic. I també en Jaume Arnella, molt conegut arreu de Catalunya i especialment a la nostra comarca, com un joglar dels nostres temps.

Des de l’Ajuntament us donem especialment la benvinguda a Parets del Vallès i  abans d’iniciar l’acte, volem lliurar-vos un obsequi de mans de l’entitat i de l’ajuntament. És una dona d’aigua que rep el nom de Republicana i que ja s’ha convertit en un símbol de Parets.

Ricard de Vargas Golarons

Jaume Arnella

Gràcies per acompanyar-nos!