Manifest del món local en el segon aniversari del primer d'Octubre

Manifest del món local en el segon aniversari del primer d'Octubre
Manifest del món local en el segon aniversari del primer d'Octubre

El primer d’octubre de 2017 Catalunya va defensar la democràcia amb l’exercici del dret a votar com a instrument per a garantir que els ciutadans del nostre país puguem decidir lliurement el nostre futur.

A Parets del Vallès 5.613 persones van exercir el seu dret a vot.

Els ens locals del nostre país vam donar suport al Govern de la Generalitat i al Parlament, però sobretot a les ciutadanes i ciutadans de Catalunya que d’una manera pacífica van voler expressar la seva voluntat lliurement.

Aquesta data va tenir com a resposta des del mateix dia la repressió, la violència i l’aplicació de l’article 155 per anul•lar les institucions catalanes.

Dos anys després, la ciutadania manté ferma la voluntat democràtica del dret a l’autodeterminació i l’Estat no ha fet res per solucionar dialogadament la situació.

Lluny d’això, hem assistit a una persecució policial i judicial a ciutadans, entitats socials, electes locals i als nostres representants al Govern i al Parlament.

No deixarem de denunciar que aquesta persecució ha portat a l’exili i a la presó a les persones que com a representants nostres van defensar des de la societat civil i les institucions la celebració del primer d’octubre.

A més, davant la imminència de la sentència del judici celebrat al Tribunal Suprem, cal denunciar que els gairebé dos anys de presó preventiva suposen una vulneració flagrant de la presumpció d’innocència i un patiment per als presos polítics i les seves famílies que ja no es pot rescabalar.

A nivell local, inicialment la fiscalia va dirigir les acusacions contra més del 70% dels alcaldes del nostre país. També dos anys després, es segueixen instruint penalment causes contra alcaldes i alcaldesses que l’únic que van fer és estar al costat de la ciutadania i les nostres institucions.

És aquí on volem mostrar el suport de l’Ajuntament de Parets a tota la ciutadania que es manifesta en defensa dels drets civils i polítics, i contra la repressió i la persecució política.

Alhora demanem que s'esclareixin com més aviat millor els fets al voltant de les detencions d'aquests últims dies, i manifestem la nostra solidaritat amb aquelles detingudes que demostraràn ser innocents.

Per tot això, en el segon aniversari del referèndum del primer d’octubre de 2017, els ajuntaments de Catalunya reivindiquem aquesta data com a expressió democràtica de la legítima aspiració del poble de Catalunya a decidir el seu futur.

També sol•licitem que es deixin sense efecte i s’arxivin les causes obertes en relació al primer d’octubre i que només una sentència absolutòria pot fer justícia als presos polítics que porten gairebé dos anys en presó preventiva i també als exiliats.

Finalment, exigim la recerca d’una solució política i no policial i judicial, per tal que tots els agents de la societat tinguin garantits els seus drets i es pugui garantir un futur polític estable a Catalunya.