Entrevista SOM PARETS

Entrevista SOM PARETS / Publicada 26-7-2019
Entrevista SOM PARETS / Publicada 26-7-2019

Després d'estar vinculat com a treballador durant molts anys a l'Ajuntament de Parets, Jordi Seguer ha arribat a l'Alcaldia de la mà del que anomenen el govern plural, un executiu de tres forces que succeeix els 36 anys del PSC i que ha volgut demostrar des del primer dia als veïns que el consistori podia continuar funcionant sense trasbalsos malgrat el relleu.

–Després de poc més d'un mes de la investidura. Ja s'ha situat en el seu nou càrrec com a alcalde?
–Ens vam haver de situar des del primer dia i més ràpid del que imaginàvem perquè no hi ha hagut cap mena de traspàs de l'anterior govern. El dilluns després de la investidura, ens vam trobar tots a les 8.30 h a la plaça de la Vila per entrar a l'Ajuntament i ens vam trobar tots els despatxos buits.

–I com s'ho han fet?
–Vam tenir la sort que el secretari gerent de l'Ajuntament, Josep Maria Amorós, és qui ha actuat fent tasques de traspàs per informar-nos de temes pendents. A més, l'Ajuntament compta amb un capital humà de quasi 300 treballadors i l'acollida i la resposta de la plantilla ha estat excel·lent, el màxim de professional. Hi ha treballadors que s'han mostrat contents perquè han vist que els estem escoltant, ens estan presentant propostes... Aquests canvis polítics s'haurien de viure amb naturalitat i que la gent del carrer no ho noti; que els serveis continuïn funcionant.

–I creu que s'ha aconseguit?
–Crec que al carrer el canvi s'ha viscut més tranquil·lament del que s'esperava perquè potser hi havia incerteses per saber què passaria després de 36 anys de governs socialistes. La sensació és que l'Ajuntament continua funcionant i que s'han pres decisions.

–Quines són algunes d'aquestes decisions que s'han hagut de prendre aquestes primeres setmanes?
–Hi ha hagut casos de possibles desnonaments, que s'han afrontat molt bé; qüestions relacionades amb l'habitatge, casos de violència de gènere... Ara ens adonem que com a oposició no disposàvem d'aquest tipus d'informació que et fa adonar de la complexitat social que tens en un poble de 20.000 habitants on semblava que no passava mai res. Ara hem acotat les prioritats i el dia a dia ha estat molt intens perquè el que ens hem adonat és que en els darrers mesos l'anterior equip de govern no va prendre decisions i que nosaltres des del primer dia hem començat a prendre-les.

–També hi ha temes que estava gestionant l'anterior govern, com és el cas de les males olors a Danone.
–Aquest és un dels temes que hem afrontat des de l'inici. I ho hem fet amb diàleg. Vam arribar després que l'Ajuntament anunciés una sanció a l'empresa i ens adonem que només havia estat un advertiment. És cert que Danone ha pres mesures per solucionar el problema i en continuarem parlant.

–Aquest diàleg és una de les empremtes del nou govern?
–Volem diàleg i ser pròxims però s'ha de demostrar amb fets. Que en només quatre setmanes haguem fet el gest de trobar-nos amb els veïns de la Linera per solucionar conflictes durant la festa major crec que és important. Si la ciutadania demana alguna cosa que es pot tirar endavant encara que suposi un cost extra s'ha de fer. Volem que la gent participi més. No ha de fer por que tota la població pugui opinar sobre el funcionament del nostre poble i cap a on volem anar.

–Ha estat fàcil l'acord de tres forces per formar govern?
–A nivell de programa, no va ser difícil perquè el 85% de propostes les compartíem i majoritàriament som forces d'esquerres, amb una independent al capdavant de Parets per la República que encara ho facilitava molt més. A més molts dels regidors hem treballat conjuntament a l'oposició això també uneix. Ha estat més complicat negociar que totes les forces tinguessin la visualització necessària i que realment es reflectís el govern plural, el govern de tres.

–I quin serà el paper de l'oposició?
–Les decisions que s'han de prendre de cara al futur de Parets s'han de prendre amb grans consensos i per això volem que l'oposició també hi digui la seva. Si volen construir tenen les portes obertes per definir el nou model de Parets. També volem donar la imatge que l'Ajuntament és una institució formada per tots els regidors. A la nit de l'esport, regidors de l'oposició van donar premis però el PSC ho va rebutjar.

–Quines són les prioritats immediates del govern?
–Abans de finals d'any volem trobar el terreny idoni per construir l'institut La Sínia, és un compromís.

–Quina és la proposta del govern? S'havia dit Can Fradera, però encara esteu oberts a altres ubicacions?
–La voluntat inicial és aquesta. Hi ha terrenys que caldria veure però tot dependrà de les negociacions amb els seus propietaris. A l'espai central de Bèndix tampoc podria ser pel problema de contaminació. Amb tot, no descartem cap altra opció perquè la prioritat és desencallar el tema.

–Una promesa de campanya va ser la piscina descoberta...
–És una a altra de les prioritats del mandat. Però a més es farà una gran inversió de posada al dia de la piscina Miguel Luque que és un dels nostres projectes. S'actuarà a la consergeria, en el sistema de climatització, en part de la maquinària i renovarem guixetes i vestidors. Aquesta serà la primera fase del projecte i l'any que farem una segona fase on es continuarà amb la reforma de vestidors. La idea és posar l'equipament al dia. Un altre espai esportiu que millorarem serà el pavelló nou on es repararan les goteres i es canviaran els seients. També es canviaran els seients del camp municipal de futbol. És una actuació important però el que volem és que la gent vegi que des de l'Ajuntament es continua amb les inversions.

–A banda de La Sínia i la piscina descoberta, un altre dels grans projectes que es plantejaven durant la campanya era el de la residència de gent gran. Quina és la intenció?
–Volem ampliar les places de centre de dia. Això, inicialment, perquè s'està parlant d'una proposta més àmplia amb la Fundació Sanitària Mollet, que s'encarrega de la gestió. Estem pendents, però, d'una reunió amb el conseller conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, per tractar aquesta qüestió.

–Parla del centre de dia, però també es planteja l'ampliació de la residència?
–Serà un tema que quedarà definit al Pla d'Actuació Municipal, però és una de les propostes que algunes de les formacions que formen el govern portaven en el seu programa electoral i s'haurà d'estudiar. Caldrà veure els costos que pot representar i de si podem aconseguir renegociar el conveni del 2012. També volem desencallar un projecte de millora dels patis de la residència, que ara no s'utilitzen, perquè els puguin usar els usuaris com a jardins interiors.

–Això ho assumiria l'Ajuntament?
–Sí, hi ha el compromís de tirar-ho endavant. Això era un tema que estava pendent però com no hi ha hagut traspàs d'informació per part de l'antic govern, ens estem trobant que molts d'aquests compromisos ja adquirits els estem rebent a comptagotes.

–Fins ara hem parlat de grans projectes de mandat però quines altres actuacions a curt termini es planteja el nou govern?
–Mentre treballem projectes grans de legislatura com són l'institut o la piscina, volem que la ciutadania noti la millora des del primer dia per això volem actuar molt sobre la via pública. Una de les prioritats és el manteniment òptim de la via pública perquè en els darrers temps hi ha hagut molta deixadesa. Durant l'agost hi haurà moltes millores, continuarem reasfaltant carrers... el missatge és que l'activitat i la inversió no s'atura, això sí, amb matisos.

–Pot concretar algun d'aquests projectes més immediats?
–Per exemple, tirarem endavant una actuació de millora del parc de la Linera amb la instal·lació d'un sistema de canalització de les aigües pluvials que fins ara no existia. Això comportava problemes quan plovia com la inundació dels lavabos del parc i de les dues basses. Paral·lelament, taparem una de les basses, la que està entrant a mà esquerra i la reconvertirem en una zona enjardinada i també farem una posada al dia, cap a final d'any, amb una replantada de la gespa del parc. A més, ara acaba d'entrar també el contracte del verd urbà, que fins ara portava OHL i que ara gestionarà Ambientalia. Per això també demanem una mica de paciència a la gent perquè quan hi ha canvis d'empreses de vegades es produeixen desajustos i, en aquest cas, parlem de neteja i manteniment de places i parcs públics però hem de pensar que estem en un moment de transició.

–Es continuarà amb la política de plans d'ocupació que van encetar els governs socialistes?
–Tant o més. El que passa és que hem de tocar de peus a terra. Els tècnics ens diuen que Parets està pràcticament en atur estructural i que, fins i tot, hi ha dificultats per cobrir algunes places de plans d'ocupació. Estem mirant de cobrir alguns sectors on no arribàvem. La nostra prioritat serà destinar les persones d'aquests plans d'ocupació a tasques en via pública, vigilància de parcs, i manteniment del Sot d'en Barriques. En el cas del Sot d'en Barriquees, a més, ens hem trobat algun tipus de dificultat amb el funcionament de les fonts i un problema amb la pressió d'aigua, per l'orografia del terreny. Farem l'adquisició d'una bomba.

–Una qüestió que s'hereta del govern anterior és el trasllat de la comissaria de la Policia Local al sector Iveco. Una adjudicació que es va fer en plena campanya electoral i amb què quan estàveu a l'oposició vau criticar...
–No va ser massa de rebut que l'anterior govern fes l'adjudicació en campanya electoral però així va ser. Només entrar vam demanar la informació per saber quin marge tenim per aturar el projecte i què suposaria econòmicament per a l'Ajuntament. Si realment no es pot fer marxa enrere amb el contracte adjudicat, la comissaria s'instal·laria a Iveco. El que passa és que hem vist que l'adjudicació es va fer gairebé sense rebaixa sobre el preu de licitació el que pot suposar que hi pugui haver algun sobrecost en l'obra si hi ha imprevistos. El que sí es descarta és la instal·lació de l'OAC. Políticament, la comissaria a Iveco no era la nostra opció perquè creiem que calia ampliar abans la plantilla de policia i en això estem treballant.

–I quina era la vostra alternativa?
–Creiem que on està la policia actualment no pot continuar per les condicions en què estan. L'espai que reunia les millors condicions era el Sot d'en Barriques, un cop descartat, se'ns fa difícil proposar una alternativa. Veiem precipitació perquè creiem que el PSC hauria d'haver afrontat primer l'ampliació de la plantilla abans que el canvi de local.

–Fa anys que se'n parla d'aquesta ampliació de la plantilla de Policia Local...
–Sí. Tenim un problema perquè a les nits només hi ha una patrulla de dues persones patrullant Parets, amb 20.000 habitants, i el cap de setmana, també dues persones. Creiem que és impossible treballar així i trenco una llança a favor del col·lectiu de Protecció Civil i Policia Local que estan fent un treball extraordinari, molt més del que poden. El que tenim clar és que, si finalment hi ha el trasllat a Iveco, es mantindrà una oficina de denúncies a la plaça de la Vila.

–Per tant, el trasllat dependrà d'una qüestió econòmica, dels costos que li pugui suposar a l'Ajuntament tirar enrere l'adjudicació?
–Sí, però tenim una reunió amb Barnasfalt que és l'empresa adjudicatària per intentar solucionar la qüestió per la via del diàleg. El que sí és veritat és que nosaltres no tenim cap pressa per començar les obres, que, segons calendari, havien de començar al setembre. Ens hem trobat amb la decisió pressa en campanya electoral. Aquestes decisions s'haurien de debatre molt més, no només amb els grups polítics sinó amb la ciutadania. Hem vist massa pressa en aquesta adjudicació.

–I a què ho atribuïu?
–Suposo que era un dels projectes de l'antic equip de govern i adjudicar-ho abans d'eleccions era una manera per complicar una possible marxa enrere. Això també ho vinculem a la precipitació en el tema Inkemia. Se'ls va adjudicar la segona planta de l'edifici municipal d'Iveco i no hi ha hagut cap mena de moviment. Arribem al govern i ens trobem amb un informe de secretaria que recomana rescindir el contracte amb Inkemia.

–I en aquest sentit, s'ha pres ja la decisió?
–No s'ha pres perquè hi ha hagut poques setmanes i es traslladarà a després de les vacances perquè ens volem reunir amb tots els grups polítics. La proposta del secretari, però, és rescindir el contracte perquè no s'ha complert amb les clàusules que hi havia. Tampoc entenem que es prengués aquesta decisió quan Inkemia no ha complert cap dels compromisos ni tan sols pagar el projecte a l'arquitecte que el va elaborar.

–Però esteu d'acord amb un projecte d'aquest tipus?
–La proposta d'accelerador d'empreses i d'universitat era molt interessant però sempre s'ha usat per part del PSC en època electoral per vendre fum. Cal un debat més profund, en què no calen presses. Hi ha altres decisions sobre altres projectes de poble que són més importants.

–Tornant al trasllat de la policia. Si es fa efectiu, què s'hi farà a l'actual comissaria?
–No se sap perquè és un edifici públic, on tenim també la ràdio i descartem la seva reubicació per qüestions tècniques. Però hauríem d'estudiar quins altres serveis podríem traslladar a Iveco perquè aquest ajuntament també s'ha fet petit. Una de les coses que estem treballant és adquirir o llogar l'antiga seu del BBVA del costat de l'Ajuntament per instal·lar oficines municipals i d'atenció al públic. 

–Una de les zones més importants que queda per desenvolupar urbanísticament a Parets és la zona de l'antiga Bendix, un projecte polèmic, entre d'altres, perquè suposaria l'enderrocament de les masies de Can Cabassa. Com afronteu el tema tenint en compte que des de l'oposició us hi havíeu oposat frontalment?
–Les tres forces del govern hem defensat el manteniment de les masies de Can Cabassa. En aquests dies, amb la Rosa Martí, regidora d'Urbanisme, ja ens hem reunit amb els propietaris que presentaven una proposta alternativa a la de la junta de compensació i se'ls ha traslladat la voluntat de donar les màximes facilitats per conservar les masies. Intentarem mediar entre tots els propietaris cosa que no va fer el govern anterior. Volem que del resultat de la junta de compensació hi hagi un acord per poder mantenir les zones verdes actuals i les masies i que tota l'edificació sigui a la façana de l'avinguda Catalunya.

–Però els propietaris tenen uns drets urbanístics adquirits...
–Sí, i si no s'executen s'haurien de compensar econòmicament. Per això contractarem un gabinet d'advocats de prestigi que va treballar en el desenvolupament urbanístic els anys 80 de la Linera, per intentar resoldre la situació a Bendix. Crec que hi haurà acord. Al govern no li agrada el projecte actual que hi havia. Treballarem perquè es canviï el projecte però, a més, per a nosaltres no és una prioritat que es desenvolupi. Farem tot el que sigui possible per mantenir la zona verda, això sí, sense hipotecar l'Ajuntament perquè el propietaris tenen uns drets adquirits i allò són terrenys privats.

–La zona de Can Fradera continua afectada per l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) aprovada fa anys per la Generalitat?
–Sí, però treballarem amb la regidora d'Urbanisme per intentar desafectar-la perquè era una zona d'ampli desenvolupament urbanístic on també podem desenvolupar habitagte protegit però continua pendent de l'ARE que es va aturar. Hi treballarem perquè seria una de les zones on poder construir l'institut.

–Un altre espai a desenvolupar és la zona industrial coneguda com a UP5 Circuit, un projecte que estava amb contenciosos. Hi ha alguna novetat?
–Sí, un operador privat que compta amb el 52% de la propietat ha mostrat el seu interès en desenvolupar aquell espai industrial, un desenvolupament amb què el govern estaríem a favor. Ens consta que hi ha empreses interessades en implantar-se a Parets i tot això són oportunitats econòmiques per al municipi. S'està pendent d'alguna resolució judicial però s'ha d'aprofitar la conjuntura econòmica.

 

Entrevista de Laura Ortiz